woensdag 8 april 2015

Zet een das op!

Geschreven voor quest.nl, niet gepubliceerd


De das is een Nederlands zoogdier met een hoog knuffelgehalte. Helaas kom je ze maar moeilijk in het wild tegen. Vanaf vandaag is dat een stuk makkelijker, want via volgdedas.nl bekijk je ze gewoon vanuit je luie stoel.


Boswachters uit Hart van Drenthe laten graag aan iedereen zien hoe het er in de natuur aan toe gaat. Maar een das aan wandelaars laten zien, dat is een onbegonnen taak. De diertjes zijn namelijk ontzettend schuw en niet erg talrijk. Dus besloot Staatsbosbeheer een dassenburcht naar je huiskamer te brengen.


Big Brother
Een monteur installeert een webcam naast de burcht
Als je de nieuwe website bezoekt, zie je direct de live-stream van een dassenburcht in Drenthe. Waar precies, dat is topgeheim. Want het is niet de bedoeling dat je op bezoek gaat bij de zwart-witte zoogdieren. Overdag heb je helaas niet zo veel aan de webcam. Dassen slapen dan ondergronds in hun burcht. Dus terwijl je wacht op het duister, kan je beter een eerder opgenomen video van een das bekijken. 

Leefomgeving
Overdag krijg je wel een goed beeld van de leefomgeving van de dassen in Drenthe. Ze wonen midden op de heide, ergens op een open vlakte met wat bos in de buurt. Ze houden van een diverse leefomgeving, het liefst met wat zandgrond. Daar kunnen ze namelijk makkelijk in graven. 

Een das rent naar zijn burcht
Ondergronds kasteel
Eigenlijk is het jammer dat de webcam alleen bovengronds filmt. Want het meest interessant is toch wel de burcht. Dat kan je gerust een ondergronds kasteel noemen, bestaande uit tientallen gangen en kamers. Dassen danken hun naam ook aan hun graafkunst. ‘Das’ stamt af van het Indo-Germaanse woord ‘Tascha’, dat bouwen betekent. Een burcht wordt generatieslang gebruikt door een familie. De oudste burcht van Europa is maar liefst 100.000 jaar oud, al wordt die alweer een tijdje niet meer gebruikt.  

Bijna uitgestorven
Sinds het begin van de vorige eeuw gaat het niet goed met de das in Nederland. Ze werden vaak doodgeschoten door jagers en stropers. Daarna begon het wegennetwerk in Nederland zich uit te breiden. Dat was de grootste strop voor de marterachtigen. Een groot deel van de dieren werd doodgereden. In 1981 luidde vereniging Das & Boom voor het eerst de noodklok. Er waren nog maar 1200 dassen over, een tiende van de oorspronkelijke populatie. Sindsdien is er veel gedaan om de leefomgeving voor de dieren te verbeteren. Met succes: inmiddels staat de das niet meer op de Rode Lijst voor beschermde zoogdieren.

Enge ziektes
Terwijl wij Nederlanders alles doen om de das te behouden, geniet de diersoort veel minder aanzien in het Verenigd Koninkrijk. Daar krijgen ze de schuld van een tuberculoseuitbraak bij koeien. Onterecht, want alleen wanneer dassen ziek worden van tbc-bacteriƫn kunnen ze een koe besmetten. Maar dan moeten ze wel in de koeienstal zitten en daar flink hoesten. Dassen houden helemaal niet van koeienstallen en ze worden ook niet snel ziek van de bacterie. De kans dat de boer zelf koeien besmet is dus veel groter.