vrijdag 30 oktober 2015

Duiker verliest zijn eigen boot bij Goese Sas

  Dit artikel verscheen op pzc.nl

GOES - Duiker Jan Kaljouw geloofde zijn ogen niet toen hij zaterdag, na een uur onder water te zijn geweest, zijn boot kwijt was.

Hij was met zijn vrouw Ellen Kaljouw in hun nieuwe Zodiak naar het Goese Sas gevaren. Ze hadden de boot verankerd en dachten aan een zorgeloze duiktocht te beginnen. Dat bleek anders toen bij bovenkomst de rubberboot nergens meer te bekennen was. “Ik dacht dat mijn nieuwe boot was gestolen”, vertelt Jan Kaljouw over de telefoon. Met flinke tegenzin zwom het echtpaar naar de oever.

Weggedreven
Gelukkig waren daar andere duikers die zich over hen ontfermden. Het echtpaar mocht een telefoon lenen om de politie te bellen. Kaljouw ging ervan uit dat hij de rest van de dag op het politiebureau formulieren over een gestolen boot moesten invullen. De mensen aan de kant wisten hem al snel te vertellen dat zijn boot helemaal niet was gestolen, maar was weggedreven. Ze hadden een lege Zodiak voorbij zien komen.

Hulp arriveert snel
Een telefoontje naar de kustwacht was voldoende om het probleem op te lossen. Uiteindelijk wist de verkeerspost in Wemeldinge via de marifoon schipper Flip Sinke van mosselkotter YE-62 op te roepen. Het toeval wilde dat hij net op pad was met een andere groep duikers van duikvereniging Dolfijn. Binnen een uur na vermissing wist hij de zodiak terug te slepen naar het Goese Sas.

Anker los
Later bleek dat het ankertouw van de zodiak aan de korte kant was. Door de sterke wind kwam het anker los van de schuin aflopende bodem en dreef de boot weg.

Gevaarlijk
De duikplek aan het Goese Sas, ook wel het Slurfje genoemd, staat bekend om zijn sterke stroming. Dat levert gevaarlijke situaties op. Soms lukt het duikers niet om op eigen kracht de oever te bereiken.