maandag 16 mei 2016

Terug naar de jaren '60 tijdens Space Safari

Geschreven voor BD.nl, niet gepubliceerd
Het hoofdpodium met de naam Space Deck ©Tom Kiel
HILVARENBEEK - Space Safari is het derde Nederlandse psytrancefestival, na Solstice in Amsterdam en Psy-Fi in Leeuwarden. In de bossen van recreatiepark de Beekse Bergen kwam tijdens het Pinksterweekend voor het eerst een kleine hippiegemeenschap bij elkaar.

De jaren ’60 zijn weer helemaal terug. Zo lijkt het als er vrijdagmiddag tientallen oude campertjes het recreatiepark in de Beekse Bergen oprijden. Een goede slaapplaats is tijdens het festival geen overbodige luxe. Vooral ’s nachts is het ijskoud. En overdag wisselt de temperatuur van warme zomerdag naar herfstige storm. De meeste bezoekers maken daarom dankbaar gebruik van de warme douches. Maar sommigen pakken het creatiever aan. Een stel uit Wageningen heeft een draagbare houtkachel in hun tent branden. 

Op psytrancefestivals geldt een strikte subcultuur van hippies. Dat is niet toevallig: de muziekstijl heeft haar wortels in de Indiase deelstreek Goa liggen. Hippies vanuit de hele wereld trokken in de jaren ’60 naar steden zoals Bombay en Panaji in de hoop daar verlichting te vinden. Op de stranden werden regelmatig feesten gegeven die nachtenlang doorgingen. Zo ontstond een smeltkroes van westerse natuurmensen, oosterse religie en akoestische trance. Uiteindelijk is daaruit de elektronische muziekstijl psytrance, ook wel goatrance genoemd, ontstaan.

Urenlang dansen
Psytrance kenmerkt zich door een harde melodische bas met vage boventonen die doen lijken alsof je aan het hallucineren bent. De muziek leent zich perfect om urenlang in een soort trance te blijven dansen. Het ritme van de aarde en het zonnestelsel staan centraal in de beleving van goatrance. Tijdens het dansen genieten feestgangers van de voorbijgaande zon, maan en sterren. Daarom zitten er gaten in het overkoepelende doek van het hoofdpodium. Het universum moet te allen tijden voelbaar blijven.


Levend kunstwerk
Met beschilderde kunststof doeken is een gigantische kwal nagemaakt die dienst doet als tent voor het hoofdpodium. Bij elke zucht wind deinen de doeken zachtjes op en neer, waardoor de kwal een zwemmende beweging begint te maken. Maar het podium komt pas echt tot leven wanneer het donker wordt. Verschillende beamers projecteren dan bewegende beelden over de binnenkant van het doek. Zo ontstaat een levend kunstwerk dat op de maat van de muziek meebeweegt en van kleur verandert. Zelfs als je niks met de muziek hebt, kan je hier urenlang staan genieten.

Rust en respect
Een handjevol beveiligers neemt tijdens diensturen de tijd om het Space Deck te bewonderen. Nederlandse regels verplichten de organisatie beveiligers tussen de camping en het festivalterrein te zetten. Maar die staan zich hier stierlijk te vervelen. Ze hoeven slechts te controleren of mensen blikken bier meenemen. Dat is een nagenoeg overbodige taak, want de meeste bezoekers drinken geen bier. Op een gegeven moment probeert een beveiliger de tijd te doden door met een van de vele aanwezige honden te spelen. Hij heeft een tak uit de bosjes geplukt en gooit die tientallen meters ver. Een zwarte labrador rent vol enthousiasme achter de tak aan en brengt hem weer braaf terug. Veel meer actie zal de beveiliger dit weekend niet meemaken.

Mini-gemeenschap
De hele omgeving straalt een vriendelijke hippiesfeer uit. Zodra de poorten van het terrein opengaan ontstaat een levendige ruilhandel tussen alle aanwezigen. Space Safari lijkt daarom meer op een samenleving dan op een festival. Dat blijkt als een jongen met blonde dreadlocks en wijde harembroek voorbij komt lopen. Hij heeft een pan meegenomen en een blik soep, maar hij heeft geen gasbrander om het geheel op te warmen. Het duurt niet lang voordat hij iemand tegenkomt die wel een kookstel, maar geen pan of eten heeft meegenomen. Even later zitten ze samen van de bijeengeraapte soep te genieten.

Leefregels
Zoals in elke gemeenschap gelden hier bepaalde leefregels. Op psytrancefestivals blijft het bij drie ongeschreven regels: je laat geen afval achter, je hebt respect voor andere mensen en bezittingen worden eerlijk gedeeld. Alle bezoekers volgen die leefregels zonder morren. Het lijkt in hun natuur te zitten. Op de dansvloer komen onbekende mensen regelmatig een joint aanbieden. En als het festival is afgelopen, lijkt het alsof er nooit honderden mensen op het terrein hebben gestaan. Nergens liggen afgedankte drinkbekers of half opgerookte sigarettenpeuken.

Psytrancefestivals
Soortgelijke festivals worden inmiddels overal ter wereld georganiseerd. Meestal vinden ze plaats op goed verborgen plekken midden in de natuur. Dat is namelijk waar de bezoekers zich het meest thuis voelen. Goahippies houden niet zo van commercie en westerse regeldruk. Ze zoeken ruimte, rust en de vrijheid om op geheel eigen wijze van de omgeving te genieten. De bossen ten zuiden van Tilburg lijken dan ook een ideale plaats om de mini-gemeenschap tijdelijk te huisvesten.