zaterdag 31 oktober 2015

Leeswijzer

Welkom op de Dauwdruppel. Dit is een journalistiek weblog dat ik inlever voor mijn afstudeerproject aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek (FHJ) in Tilburg.

Mijn naam is Tom Kiel. In het jaar 2010 startte ik mijn opleiding aan de FHJ. De afgelopen tijd heb ik me gespecialiseerd in nieuws over natuur, wetenschap en psychoactieve stoffen. Al mijn hele leven heb ik interesse in natuur en wetenschap. Ik heb later veel ervaring opgedaan als voorlichter bij Indigo Zeeland, een organisatie die jongeren op feesten bijpraat over drugs en drugsverslaving.Ik ben een psychonaut. Dat is iemand die op ontdekkingsreis gaat in het universum van de geest, ofwel een mentale reiziger. Ik gebruik geen auto’s of vliegtuigen om op reis te gaan. Ik zou daarvoor niet eens mijn bed uit te hoeven gaan. Aan de hand van gedachte-experimenten, meditatie, religie, wetenschap en psychoactieve stoffen probeer ik de essentie van ons bestaan te ontdekken. Soms kom ik tijdens mijn ontdekkingstocht nieuws, mensen of dingen tegen die goed schetsen wat er allemaal in Nederland gebeurt. Daar zoom ik op in en ik zet er achtergrondinformatie bij. Zo hoop ik jou, als lezer van de Dauwdruppel, iets te vertellen wat je nog niet wist.

Een dauwdruppel is klein en eigenlijk onopvallend. Maar als je er op inzoomt, kun je de rest van de wereld erin gereflecteerd zien. Ik probeer mijn verhalen op dezelfde manier te schrijven. Ik verzamel kleine details en gebruik die om een spiegel van de maatschappij te maken.

Als ik niet bezig ben mijn eigen geest te verkennen, werk ik als freelancer voor de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). Sinds mei 2015 werk ik voor de Digidesk: de webredactie van de PZC. Mijn werk bestaat voornamelijk uit content management, nieuws verzamelen en verhalen schrijven. Bij de PZC doe ik broodnodige werkervaring op. Journalisten die ik daar leer kennen, zijn natuurlijk een essentieel onderdeel van mijn netwerk.

De artikelen op de Dauwdruppel zijn in drie categorie├źn in te delen. Aan de ene kant staan hier journalistieke producten die onderdeel zijn van mijn portfolio. Aan de andere kant houd ik een blog bij over hoe ik mijn eigen medicinale wiet probeer te telen. Vervolgens staat op De Dauwdruppel mijn vakreflectie, waarin ik onderzoek welk beeld kranten hebben neergezet van xtc (MDMA). Daarvoor verzamelde ik krantenberichten over MDMA uit de jaren 2013 en 2014. Ik liet er een analyse op los en schreef een onderzoeksverslag. Onder het kopje 'Vakreflectie' staat een reflectie op mijn analyse met een link waar je het verslag kan downloaden.

Tijdens het beoordelingsgesprek van mijn afstudeerproject, ook wel eindassessment genoemd, leg ik meer verantwoording af over mijn werkwijze en journalistieke keuzes. Ik zal tijdens het assessment bespreken welke verbetering ik heb aangebracht sinds het vorige beoordelingsgesprek. Een deel van mijn visie op het vak kan je teruglezen in mijn reflectie, en mijn blogberichten over het CBD Project.

Ik wens je vooral veel leesplezier. En ik hoop dat je ook iets ontdekt over je eigen geest. Namast├ę.